rockwood_lommel_wit

3 augustus 2024

Rockwood Lommel - History

Artikel HBVL – 10-09-1993

2024-05-07 13:16:31

Bron: HBVL

10-09-1993 Het Belang van Limburg - Mark Van Luyk - Pagina 32

Fishbone: en toen waren ze nog met zes - «De dictatuur van MTV helpt veel om zeep»

BERLIJN.- Ik herinner me Fishbone als een jolige bende die, een jaar of wat geleden, de AB voor de gek hield door bij de eerste drie nummers drie keer van het podium af te gaan met de woorden: «thank you, good night!».

BERLIJN.- Ik herinner me Fishbone als een jolige bende die, een jaar of wat geleden, de AB voor de gek hield door bij de eerste drie nummers drie keer van het podium af te gaan met de woorden: «thank you, good night!».

Best een contradictie met de redelijk depri-gestemde Fish die ik aan de lijn krijg in Duitsland. De heren zijn er samen op tournee met Mighty Mighty Bosstones en Stone Temple Pilots.
«Ja man, je zou voor minder depressief worden,» zegt drummer Fish. «Ik had nooit gedacht dat de mensen in Europa al even erg gebrainwashed waren door MTV als in Amerika».
- gebrainwashed?
«Indeed. MTV wordt stilaan een veel te sterke macht in de muziekwereld. Het ergste is: die zender kan daar zelf niks aan doen. Het is de schuld van het publiek. Tegenwoordig accepteren ze alleen nog maar wat MTV laat zien. Dat betekent dat een heleboel goeie independent-bands, die geen geld hebben voor een video, resoluut worden genegeerd. Je merkt het ook tijdens deze tournee. Als de mensen Stone Temple Pilots gezien hebben, die nu op de muziekzender gepushed worden, vertrekt iedereen naar huis. Ze zijn niet eens meer geïnteresseerd in Fishbone. Gewoon omdat ze het niet kénnen. Dat is de dictatuur van MTV en het maakt me pisnijdig want wij hebben iedere avond zin om asse te kicken».
- Jullie clip, Swim, is anders ook niet ongezien gebleven op MTV.
«Ik weet het, maar we hebben hem wel zeer wild moeten maken om te zorgen dat hij óp het netwerk kwam. Alleen door dat gestoei in het zwembad wordt er de aandacht van MTV op gevestigd. Op de lange duur wordt het vinden van mooie beelden belangrijker dan het schrijven van een goede song. Ik wed dat er nu al groepjes in de States rondlopen die eerst een clip verzinnen en dan pas het nummer er bij schrijven».
Aap
- Jullie nieuwe plaat heeft de vrij korte titel Give a monkey a brain and he'll swear he's the centre of the universe.
«Yep. Het gaat over assholes die denken dat ze voortdurend het middelpunt van de belangstelling zijn. Je vindt dat soort types overal terug: in de politiek, in de muziek, in je eigen vriendenkring, maar ook in de journalistiek. Mensen die dingen vanuit hun gezichtspunt vertellen, maar eigenlijk helemaal geen kaas gegeten hebben van waar het in de muziekbizz om draait. Ze zijn alleen maar in the game om hun eigen standpunten op te dringen».
- Dankuwel. Meestal verstoppen jullie je boodschappen toch meer onder een laag humor.
«Misschien is de titel van deze plaat wat explicieter, maar de CD in zijn geheel is even politiek-gericht als alle vorige Fishbone-CD's. Het zit ém hierin: we lachen niet voortdurend. Niet alles wat je om je heen ziet, is ook om te lachen. Het is misschien al duizend keer gezegd door andere groepen en misschien ook wel honderd keer mooier: Amerika is behoorlijk fucked up».
Funky
- De plaat is meer metal-gericht. Heeft dat te maken met jullie toegenomen somberheid?
«Nee, de plaat is niet meer metal-gericht en wij zijn even somber als anders. Alleen merk je het niet omdat wij allemaal zo'n verschrikkelijke loltrappers zijn. We proberen nog steeds zoveel mogelijk te experimenteren met allerlei verschillende stijlen. Er is nog nooit één journalist in geslaagd om onze stijl goed te omschrijven. Ik noem het gewoon Fishbone-muziek. It's funky, maar niet in de betekenis van de muziekstijl. Het gaat om een... gevoel».
- Eén van jullie groepsleden is onlangs gearresteerd voor kidnapping. Kun je daar wat meer over vertellen?
«Wat je zegt klopt, maar ik wil daar verder helemaal niks over vertellen. Alleen dat hij niet langer deel uitmaakt van deze band. Fishbone gaat verder met zes en dat zal zo blijven. Zo'n grote bende op het podium is erg lollig. Maar met zes blijft dat gevoel net hetzelfde».

MaLu

Rockwood in Lommel-Balendijk, zaterdag 11 september, met vanaf 11.00 uur Burma Shave, Soapstone, Jason Rawhead, Claw Boys Claw, Thelonious Monster, Björk, Urban Dance Squad en Fishbone.
Rockwood, de winnaars

LOMMEL.- Voor onze grote Rockwood-wedstrijd stelden we dat de grootste slijmjurken kans zouden maken op een prijs. En jawel hoor; zelden zoveel gefrot meegemaakt. Bedankt bijvoorbeeld Frank s. uit Peer, voor die enveloppe met echt slijm die u opstuurde. De rekening van de droogkuis voor het reinigen van een Versace-kostuum is onderweg. En uiteraard wint u niets. En u mevrouw Anne P. uit Leuven; als u nog ooit voorstelt dat we u alles mogen vragen als u maar een ticket wint, denk er dan aan om een pasfoto bij te voegen. En hier volgen de echte winnaars;
Bieke Wellens (Lommel), Inge Schepers (Zonhoven), David Daemen (Neerpelt) en Wim Thomassen (Kermt) winnen een gesigneerde CD-single van Claw Boys Claw.
Willem Bex (Bocholt), Wendy Vaneylen (Heppen), Tom Nizet (Heusden-Zolder), Karolien Paulissen (Genk) en Kristel Vanherck (Eksel) winnen een exclusief Rockwood-T-shirt.
Kristel Auwouters (Helchteren), Bart Cox (Hasselt), Wendy Strackx (Lommel), Rob Soors (Peer), Serge Devries (Sint-Truiden), Anniek Soors (Peer), Danny Jacobs (Diest), Ann Plas (Bree), Mark Vandermeulen (Tessenderlo) en Stefaan Knaps (Ham) winnen een gratis ticket voor het festival. Voor het geval u het moest vergeten zijn: Rockwood gaat nu zaterdag door in Lommel op de Balendijk.

Share this page
Scroll naar boven
Days
Hours
Minutes
Seconds