rockwood_lommel_wit

3 augustus 2024

Rockwood Lommel - History

Artikel HBVL – 29-01-1994

2024-05-07 13:20:19

Bron: HBVL

29-01-1994 Het Belang van Limburg - Dirk Hermans - Pagina 70

«Wij zijn nu schuldeiser van ons eigen festival»

De gebuisde festivals krabbelen terug recht

HASSELT.- Er komt geen Rockwood-festival in '94. Dat heeft men donderdagavond in een vergadering besloten. Of Rockwood voorgoed het loodje legt, wilde ex-organisator Theo Van Summeren gisteren niet kwijt.Niet alleen het Rockwood-festival kreeg vorig jaar klappen te verwerken. Rockschot (Aarschot) enBoerenrock (Kortenaken) slaagden er ook niet in om hun break-even, zoals dat in het jargon heet, te halen. Wat gebeurt er met die organisatoren? Draaien ze persoonlijk op voor de schulden? Kappen zij ontgoocheld met het organiseren of gooien ze er zich koppig terug tegenaan? Wij belden rond met de opbeurende vraag: «En hoe is het om failliet te gaan?»

Afgelopen zomer liepen ze bij Rockwood in Lommel een financiële kater op toen bleek dat voor hun alternatieve affiche met o.a. Urban Dance Squad, niet voldoende volk kwam opdagen.
Theo Van Summeren: «Pas op, we zijn nog lang niet failliet. We hebben er wel enkele honderduizenden bij ingeschoten. De fout? Een verkeerde programmatie. We hadden ons laten adviseren door een specialist, maar het publiek heeft die draai in de programmatie blijkbaar niet goed verteerd. Ik heb ervaren dat Golden Earring hier bijvoorbeeld meer volk trekt dan de stukken duurdere Urban Dance Squad. Daarenboven zaten we dit jaar met afschuwelijk slecht weer op voorhand, hetgeen de voorverkoop flink afgeremd heeft.»
In Aarschot likt Rockschot de wonden na een débacle van plusminus een half miljoen en tracht daar via fuiven en concerten een positieve draai aan te geven. Het mislukken van het festival ligt volgens Marc Stockmans aan verschillende factoren: «We hebben dit jaar de stap gezet van gratis marktfestval naar een weifestival met een gerichte programmatie (John Mayall, Godfathers, Tröckener Kecks, Nova Mob, Crop Dusters en The Scene, nvdr). In die optiek was 150 frank inkom veel te laag. Dat, en de concurrentie van Zwemdokrock in Lummen en met het concert van Guns 'N' Roses in Werchter, heeft ons de das omgedaan.»
Financieel ligt de verantwoordelijkheid in Aarschot bij de organiserende vzw. De bestuurslui zijn vooralsnog niet ten persoonlijken titel aangesproken.
Stockmans: «Dat kan ook alleen maar als er van wanbeheer sprake is, maar wij stellen ieder jaar een aanvaardbare begroting op die we als bewijs van goed beheer naar de belastingen sturen.»
In Aarschot leeft de heilige overtuiging om verder te doen als een geprofileerd weidefestival met een internationale affiche en een dito prijs. De financiële beslommeringen moeten na de New Wave Party van vanavond in de Stadsfeestzaal voor een groot stuk achter hen liggen.
Boerenrock
In Kortenaken ging Boerenrock -met o.a. Fish en Aztec Camera- uit de bocht. Ook daar gewaagt men van enkele honderduizenden franken verlies. De redenen daarvoor zijn volgens organisator Dominique Vandermeulen divers: «Ten eerste is er een oververzadiging van festivals. Tweedens hebben wij altijd gekozen voor een gemengde affiche van alternatieve en populaire bands. Dat blijkt dus niet de juiste oplossing te zijn.»
Of men daar volgend jaar rekening mee houdt is niet zeker. In eerste instantie dacht men in Kortenaken aan stoppen.
Vandermeulen: «Twee maanden na het festival was de grote kater echter voorbij en vonden we het toch spijtig om iets te laten vallen waar we zo hard aan gewerkt hadden. Dus zullen we volgend jaar waarschijnlijk verder doen, maar dan wat bescheidener.»
De financiële risico's worden bij Boerenrock gedragen door de vijf organisatoren: «We hebben ieder een gedeelte van de schuld gestort en zijn nu schuldeiser van onze eigen vzw. Dat heeft tot voordeel dat je onmiddellijk iedereen kan betalen en dat je straffer gemotiveerd bent om aan die schulden te werken.»
En dat doen ze onder andere volgende vrijdag in de voetbalkantine van Kortenaken met een Grunge Party.
Nadenken
Maar de drie genoemde festivals zijn niet de enige die ooit financieel uit de bocht gingen. Alleen al in Limburg herinneren we ons Krachtig '80 (Bocholt), Festivalcatraz (Zonhoven), Breekend (Bree) en Rock Around the Clock (Neerglabbeek) die er het bijltje definitief bij moesten neergooien. Hoe hebben zij dat ervaren?
Maurice Vanhoyland (Festivalcatraz): «Festivalorganisator spelen is plezant, tot er iets misgaat. Dan staan de mensen die tevoren nog in het zonnetje stonden, plots heel erg in de kou. En daar waar je organiseert met een hele ploeg blijf je in zo'n situatie plots nog maar met twee of drie over. En dat is pijnlijk, zeker toen wij enkele jaren later een navordering van de belastingen van een half miljoen in de bus kregen. Het betrof de bedrijfsvoorheffing op buitenlandse artiesten. Dat was dus echt niet om mee te lachen. Ik zou organisatoren willen aanraden om vooraleer ze écht groot beginnen te organiseren toch héél goed na te denken.»
Bij Breekend vragen ze zich nu nog af hoe ze al dat geld bij mekaar gekregen hebben: «Bij ons was er sprake van enkele miljoenen omdat we in eerste instantie schulden hadden op het jeugdhuis dat we aangekocht en helemaal verbouwd hadden. Daarbovenop kwam een compleet mislukt festival en nog twee City Festivals die financieel verlieslatend waren. Gelukkig heeft de gemeente indertijd het jeugdhuis van ons overgekocht en hebben we met fuiven de schulden na enkele jaren kunnen wegwerken. Het belangrijkste in zo'n situatie is dat je als organiserende beheerraad een hechte groep vormt want er komt wat op je af als je vaststelt dat je persoonlijk voor een paar honderdduizend frank in de schuld zit. Je moet als groep nog enkele jaren werken om die zaak op te lossen. Wij zijn daar goed uitgekomen. Met vijf van de negen leden komen we nog iedere week samen en organiseren we nog regelmatig iets op kleinere schaal. Achteraf bekeken was het ergste dat je op die bewuste dag je eigen geesteskind dat je dertien jaar lang koesterde, waar je keihard voor gewerkt hebt, naar de verdommenis ziet gaan. Dát deed pas pijn.»

Dirk HERMANS

 

Share this page
Scroll naar boven
Days
Hours
Minutes
Seconds